Back to home
Blog, Vegan

Fructul esenţial al sufletului este adevărul

Conform Asociaţiei Dieteticienilor Americani, nu are importanţă cum asociem alimentele, atâta vreme cât consumăm, la fiecare masă, proteine, carbohidraţi şi cantităţi reduse de grăsime. Această filozofie este ridicolă şi complet lipsită de orice suport ştiinţific, rezultatul ei fiind că toţi am suferit de acumulări de gaze, balonări şi acidoză. Chimia nu susţine această abordare. Adevărul este că, dacă dorim să stabilim care sunt combinaţiile corecte de alimente, chimia devine un prieten de nădejde. În special pentru cei care suferă de diabet, este vitală respectarea asocierii corecte a alimentelor dacă pacientul doreşte să îşi regleze nivelul glicemiei din sânge.

Despre combinaţiile alimentare corecte s-au scris nenumărate cărţi importante, iar eu v-aş sugera să studiaţi această temă importantă. (Vezi cărţile: Food Combining Made Easy, de Herbert Shelton şi Proper Food-Combining Works, de Lee DuBelle.)

Chimia ne învaţă că, asociind o bază (sau alcal) cu un acid, cele două elemente se vor neutraliza reciproc. Fermentaţia şi putrefacţia devin în acel moment marii factori digestivi, înlocuind enzimele digestive. Se va face astfel descompunerea incorectă a alimentelor şi apariţia unui număr de transformări chimice nedorite, care vor conduce la malabsorbţie, acidoză şi înfometare celulară. Prin amestecul cu amidon, alimentele cu structură predominant proteinică intră în această categorie.

Cele două secrete importante legate de combinarea corectă a alimentelor sunt următoarele: în primul rând, nu asociaţi proteinele (alimentaţie acidă) cu carbohidraţii (alimentaţie alcalină), iar, în al doilea rând, consumaţi fructele sau pepenii singuri şi nu în combinaţie cu alte tipuri de alimente, oricare ar fi acelea. Aceste două mici secrete vor fi prezentate detaliat în continuare.

Dacă respectaţi combinaţiile corecte de alimente, veţi pune capăt regurgitării acide, ulceraţiilor, balonării şi acumulării de gaze care se întâlnesc frecvent, ca efect direct al încălcării acestei legi naturale. Reţineţi că digestia va fi cu atât mai bună, cu cât veţi asocia mai puţine alimente la o masă. Dacă v-aş cere să vă gândiţi deodată la zece lucruri diferite, v-aţi încurca, fireşte, fiindcă mintea nu se poate concentra decât pe un singur lucru odată. Reţineţi această observaţie când vă hotărâţi să combinaţi zece alimente diferite la aceeaşi masă. Simplitatea este întotdeauna binevenită. Nu contează cât de mult mâncaţi, ci dacă puteţi digera, asimila, utiliza şi elimina ceea ce aţi mâncat.

Dieta trebuie să fie cât mai simplă, la fel şi viaţa pe care o duceţi. Bucuraţi-vă când mâncaţi. Nu vă aşezaţi niciodată la masă dacă sunteţi furioşi sau supăraţi, fiindcă aceste stări măresc nivelul de aciditate din stomac, ceea ce poate neutraliza efortul digestiv al organismului şi crea acidoză. Fiţi relaxaţi şi bucuraţi-vă când sunteţi la masă. Mestecaţi bine mâncarea, fiindcă prima etapă a digestiei are loc în cavitatea bucală. Încercaţi să nu beţi lichide în timpul mesei, fiindcă acest lucru nu face decât să dilueze sau să neutralizeze enzimele digestive.

Nu amestecaţi proteine (acizi) cu carbohidraţi (alcali)

La chimie am învăţat că nu se pot combina enzime digestive acide cu enzime digestive alcaline, fiindcă, în mod normal, ele se vor neutraliza reciproc provocând oprirea digestiei corecte şi iniţierea proceselor de fermentare şi putrefacţie.

Digestia carbohidraţilor începe încă din cavitatea bucală, cu participarea amilazei, ptialinei şi altor enzime digestive de natură alcalină. Alimentele de tip proteic, categorie în care intră carnea şi nucile, intră în procesul digestiv în partea inferioară a stomacului, cu eliberare de HCl (acid clorhidric) şi, în continuare, de pepsină. Ambele substanţe sunt de natură acidă.

Dacă un amidon predominant se combină în stomac cu o proteină predominantă, cele două elemente se ciocnesc. Balonarea şi senzaţia de saţietate care intervine imediat după masă dovedesc acest lucru. Zahărul intrat în fermentaţie produce alcool. Acest alcool fie va stimula, fie va reduce nivelul energetic, provocând hiperaciditate, congestionarea mucoasei, intoxicare cu proteine şi inflamarea ţesuturilor. Ţesuturile hepatice, pancreatice şi ale glandelor suprarenale sunt cel mai grav afectate. Diabeticii au cele mai mari probleme de reglare a nivelului glicemic dacă mănâncă în acest mod.

Disociaţi fructele sau pepenii de toate celelalte alimente

Fructele şi pepenii se digeră foarte repede. Dacă intră în combinaţie cu alimente care se digeră încet, zaharurile pe care le conţin vor rămâne în stomac. Rezultatul va fi fermentarea zahărului care nu a fost digerat şi producerea de alcool. Alcoolul provenind din fermentarea zahărului din alimente măreşte nivelul de alcool din sânge şi este responsabil de producerea unor catastrofe aeriene, accidente de maşină şi arestări de către autorităţi.

Obişnuiţi-vă să consumaţi la o masă numai fructe sau numai pepeni. Aceste produse naturale au o bogată încărcătură energetică şi excelente proprietăţi de purificare, elemente extrem de importante în cursul procesului de detoxificare.

Există numeroase alte concepte importante legate de alimentaţia asociativă corectă, dintre care amintim câteva: „Nu combinaţi două tipuri diferite de proteină la o masă” sau „anumite fructe pot fi asociate cu anumite proteine”. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi cărţile recomandate anterior.

Cu cât vor fi mai simple mesele, cu atât va fi mai eficient procesul digestiv. Cu cât sunt mai uşor de descompus de către organism alimentele pe care le consumaţi, cu atât se va încărca organismul cu mai multă energie. 

Următorul tabel conţine o prezentare a combinaţiilor corecte (şi incorecte) de alimente.

Cine vede potenţial frunza în sămânţă, floarea în boboc şi fructul în floare, acela poate să-şi conducă viaţa cu înţelepciune.

By elenaghinea, January 18, 2019

elenaghinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine
hei, sunt Elena,
mama mi-a pus numele acesta fiindcă am venit că o rază de soare în viața ei. locuiesc pe pământ, n-am o locație anume, iubesc să merg desculță și să-mi culeg fructele pe care le mănânc. când eram mică construiam din bețe și pietre adăpost pentru micile vietăți. iubesc să mă cațăr prin pomi și să dansez în ploaie. cred în magia universului. copilaria mi-am petrecut-o la sat și ca atare am avut o alimentație tipic românească și “foarte sănătoasă” că doar mâncam tot ce oferea grădina și gospodăria bunicilor, lapte, oua, carne de pasare și preparate din brânză, de-asta și sănătatea mea era pe măsură, avem mulți paraziți intestinali și asimilarea calciului era una deficitara, dar asta am aflat-o când m-am apucat să studiez medicina și nutriția holistică, naturală omului. am trecut prin mai mult programe de detox de-a lungul timpului și mi-am vindecat hipotiroidia atunci când toți îmi spuneau că este imposibil. sunt pasionata de creșterea cu blândețe, alăptare și nașterea naturală. mă trezesc dimineața când toată lumea doarme pentru a mă antrena și a medita. am un băiețel născut și crescut natural și cât mai liber cu putință. pacienții cu care am colaborat și-au recâștigat viața și au învățat să-și mențină stilul de viața sănătos. tot ceea ce vreau este să ajut lumea din jurul meu, iar eu sunt schimbarea pe care vreau s-o văd în lume zi de zi. mă bucur să te inspir și să-ți ofer suport, și ajutor atunci când crezi că nu se mai poate. Health Coach & Holistic Nutritionist
Signature
Recent Comments

    Newsletter Signup

    Leave your email address and receive weekly updates.