Back to home
Blog, Schimba-ti viata in 3 saptamani

Întreaga noastră viață… constă în ultimă instanță în a ne accepta pe noi înșine așa cum suntem.

Este vorba despre legăturile invizibile formate de-a lungul timpului, de la nastere până în prezent. Acestea au apărut ca urmare a reactiilor tale fată de o autoritate oarecare: tată, mamă, frate sau soră mai mare, bunic, bunică, unchi, mătusă, supraveghetoare, vecin, profesor. Orice aspect al felului de a f al acestor persoane pe care ai refuzat să-l accepti a dat nastere unei legături invizibile cu fiecare dintre ei. După părerea ta, cine a fost prezent în viata ta, de la 0 la 7 ani, comportându-se ca un părinte si exercitând o influentă asupra ta?

De când se naste până la vârsta de 7 ani, copilul are un instinct animal. Acceptă lucrurile asa cum le vede, exact cum fac si animalele. Totusi, desi instinctul primează, starea sa constientă îi permite să ia decizii.

Prima decizie din viata ta a fost alegerea părintilor. Alegându-i, ai acceptat să-i iubesti asa cum sunt. Dar, după nastere, ai fi vrut să schimbi anumite trăsături ale caracterului lor pentru că ceva din felul lor de a fi te deranja. Fiecare atitudine neacceptată a dat nastere unei legături. Ea a rămas mereu prezentă si tu ai simtit-o ca pe o iritare interioară. Rolul ei este acela de a-ti atrage atentia că există în tine ceva exact la fel cu ceea ce nu-ti place la părintii tăi.

Orice atitudine neacceptată continuă să se repete. Să-ti dau câteva exemple: tatăl tău era o persoană închisă în sine. Nu-si exprima niciodată sentimentele, se retrăgea într-un colt si prefera să nu vorbească cu nimeni. Conversatiile cu el au fost aproape inexistente; n-a stiut niciodată să-ti spună că te iubeste. Neacceptând această atitudine, ai lăsat să apară în tine frustrarea. Priveste-te pe tine în prezent. Te dezvălui cu usurintă altora? Spui exact ceea ce gândesti când vorbesti cu oamenii? Sau spui mai curând ceea ce vor ei să audă? Vezi, ai devenit exact ca tatăl tău!

Mama ta avea obiceiul să se amestece în treburile tale? Îti limita spatiul personal? Te proteja si-ti spunea ce să faci? După tine, asta era prea mult, era inacceptabil… Priveste ce faci tu acum. Acelasi lucru! Dacă ai vreo îndoială că te comporti asa, întreabă-i pe cei apropiati ce părere au. Îti vor răspunde că esti copia fidelă a mamei tale…

Dacă ai refuzat să accepti autoritatea tatălui tău, acum ti-ai însusit-o. Poate o exprimi altfel, dar e acelasi lucru.

N-ai acceptat supunerea unuia dintre părinti? Observă cum te comporti în viată. Faci ceva din proprie initiativă sau fiindcă esti obligat?

Mama ta era o maniacă cu curătenia? Te deranjează si pe tine dezordinea sau murdăria? E acelasi lucru.

Poate că în urma acestei enumerări vei găsi ceva ce nu acceptai în atitudinea mamei tale, dar pe care nu-l regăsesti în comportamentul tău actual. Chiar asa este, te vei grăbi să-mi spui. Am să-ti răspund că te străduiesti atât de mult să te porti altfel ca să nu-i semeni, încât te abtii să fii tu însuti. Nu reusesti decât să te opui la ceea ce tu nu ai acceptat. În acest caz, legătura va fi mult mai greu de rupt.

Dacă te comporti astfel, actionezi împotriva legii fundamentale a dragostei. Câtă vreme vei căuta, constient sau nu, să fii altcineva decât esti numai pentru a nu semăna cu cei care te-au influentat, nu vei cunoaste niciodată pacea interioară. Telurile tale nu vor fi decât un talmes-balmes de proiecte confuze si prezenta ta pe pământ se va rezuma la o simplă rătăcire în van.

Situatiile cel mai greu de acceptat sunt cele ce implică violenta. Dacă n-ai acceptat să fii bătut, gândind că ti s-a făcut o nedreptate sau că ai fost tratat cu violentă, trebuie, cu orice pret, să rupi această legătură înainte să te umpli de venin. Poate n-ai simtit niciodată nevoia să te exprimi într-un mod violent, dar în străfundul tău e foarte probabil să existe ceva gata să explodeze de îndată ce s-ar ivi ocazia. Într-o zi, acest lucru te va face să actionezi într-un mod pe care-l vei regreta. Poate că încerci să tii totul în tine; atunci lupta interioară se va prelungi la nesfârsit si va face din tine o victimă. Singura sansă de a o învinge este să rupi această legătură.

Observă că tot ce n-ai acceptat se repetă în viată ta. Întâlnesti oameni (sef, sot/sotie, copil, prieten) care te deranjează prin felul lor de a fi. Situatia se va repeta până când vei întelege că există o legătură care trebuie tăiată. Aminteste-ti cu acest prilej că tot ce ti se întâmplă are ca scop să te învete ceva.

Trebuie să iubesti în ciuda indiferentei, a violentei, a respingerii, a supraproiectiei. Dacă în tinerete te-ai simtit dat la o parte, ai simtit că oamenii se pot lipsi de tine, că nu esti acceptat, că nu esti iubit, vei trăi acest sentiment de respingere toată viata. Te vei simti în mod constant respins de oamenii din jurul tău. De aceea e necesar ruperea legăturilor. Aceasta îti va permite să evoluezi.

Dacă azi esti părinte, ce atitudine ai fată de copiii tăi? Îi certi, îi pedepsesti, le spui lucruri socante? Faci asta din dragoste, nu? Tu îi iubesti, dar ei trebuie să înteleagă unele lucruri. De multe ori vedem părinti pierzându-si răbdarea. Asta, pur si simplu fiindcă nu se poartă cum ar trebui. Ei nu iubesc cu inima; tot asa cum nici părintii lor nu i-au iubit din inimă. Pentru a rupe legătura cu părintii tăi si a deveni, în sfârsit, tu însuti, trebuie să accepti că cei care te-au crescut au făcut cum au crezut ei că e mai bine. S-au străduit să te iubească asa cum s-au priceput. Nu ti-au putut da mai mult fiindcă asta era singura formă de dragoste pe care o învătaseră.

Indiferenta pe care ti se pare că o vezi la părinti poate fi un semn de încredere, nu crezi? Te iubesc atât de mult încât te lasă liber să faci ce vrei. Au atâta încredere în tine, încât te lasă să iei singur decizii. Această aparentă formă de indiferentă este o mare dovadă de dragoste. Atunci de ce să crezi că nu le pasă de tine? Dacă-ti studiezi mai îndeaproape modul de a interpreta lucrurile, vei descoperi că poate acesta nu e cel mai bun.

Părintii severi sunt cei care vor prea mult de la copilul lor. Îl socotesc superior lor. De aceea, nu pot accepta ca el să facă ceva pe jumătate. Îsi pun în el foarte multe sperante. Totusi, există dragoste în fiecare cuvânt care critică, de vreme ce-si consideră copilul în stare să facă totul bine.

Sunt foarte numerosi părintii care ar face orice pentru a evita ca vreunul din copii să le împărtăsească soarta. Un om supus, slab în fata vicisitudinilor vietii, va face uz de violentă în relatiile cu copiii săi pentru ca acestia să devină puternici si insensibili asa cum si-ar fi dorit el să fie. Va face asta din dragoste, nu? Este violent cu copiii săi pentru că nu-si iubeste propria viată, viata sa de resemnat. Mama foarte exigentă cu fiica sa ilustrează aceeasi situatie. Îi va cere fetei să reusească în toate, pentru a-i asigura o viată mai bună decât a ei.

Majoritatea părintilor vor ca urmasii lor să aibă mai mult decât ei sau să fie mai buni. De aici se nasc mari sperante nerealiste. Protectia excesivă sau severitatea fată de copii este manifestarea unei iubiri posesive. Cu cât te feresti mai mult, cu atât iubesti mai intens cu capul.

Aminteste-ti de definitia dragostei. A iubi înseamnă a accepta un anumit lucru chiar dacă nu-l întelegi si chiar dacă nu esti de acord cu el. Nici un copil din lume nu este total de acord cu notiunea de dragoste a părintilor săi, pentru că fiecare persoană este unică. Orice copil ar fi preferat să fie iubit altfel oricare ar fi nivelul lui social. Ar fi vrut mai multă sau mai putină afectiune, mai multă sau mai putină atentie… dar nimeni nu poate fi schimbat. Fiecare părinte are felul său de a fi. Este asa cum a învătat el să fie.

Tu ai sansa să afli că există o formă de dragoste mult mai evoluată decât dragostea posesivă. Omul a ignorat ani în sir existenta marii sale puteri interioare. Dragostea lui depinde de cei din jur. Atunci, cum i-ar fi putut învăta pe altii ceea ce nu cunoaste nici el?

Dacă aduni în tine tot ce ai vrut să schimbi la părintii tăi dacă-ti aduci aminte toate neîntelegerile si reprosurile primite vei constata că, de-a lungul timpului, legătura ta a atins o „grosime” considerabilă. Pe măsură ce-ti vei da seama că fiecare gest, fiecare cuvânt au fost motivate de dragoste, vei tăia, încetul cu încetul, această legătura, până când, într-o zi, te vei simti plin de dragoste fată de ei. Îi vei vedea într-o altă lumină si vei realiza cât de mult te- au iubit.

Orice resentiment fată de cei care au exercitat o influentă asupra ta dă nastere unei legături care te înlăntuie. Este una din cauzele probabile ale insatisfactiei pe care o simti în interior. Acum, când stii că există ceva mult mai important decât sentimentele tale fată de aceste persoane, nu crezi că, eliberându-te, îi vei permite inimii tale să crească si mai mult?

Pentru a rupe legăturile, nu trebuie să-i întelegi pe părinti; asta înseamnă să muncesti cu capul. Este suficient să trăiesti sentimentul de dragoste pe care îl aveau ei pentru tine. Acest sentiment se găseste nu în capul, ci în inima ta. Lasă ratiunea de-o parte si ascultă-ti inima.

Trebuie să încerci să depăsesti următorul gen de rationament: „E adevărat, n-au avut o viată usoară. Era o familie mare. Erau săraci. Mama a trecut prin momente grele.” Ne place atât de mult să ne folosim mintea, încât uităm că avem si o inimă. Când vei accepta că părintii te- au iubit cu adevărat (chiar dacă n-au făcut-o decât cu capul), vei simti o mare dragoste pentru ei.

Poate esti legat în felul arătat mai sus si de profesorii pe care i-ai avut în primii ani de scoală. Poate ai devenit ca unul dintre ei? Gândeste-te, ai fost mereu în conflict cu aceste persoane si atât de preocupat ca nu cumva să le semeni, încât ai uitat să fii tu însuti. Fiinta extraordinară care se află în tine este acolo, strigă pentru a fi descoperită. Nu auzi chemarea sufletului tău? Esti singurul care-o poate elibera de lanturile sale, de singurătatea sa. Simte nevoia să evolueze, să respire, să aibă spatiul său.

Faptul că devii asemănător altcuiva în felul său de a fi se poate explica si altfel: în mod inconstient, l-ai lăsat să te domine prin atitudinea sa. Dacă n-ai acceptat autoritatea, înseamnă că ai fost dominat. În tine s-a născut un resentiment fată de atitudinea autoritară si, fără să-ti dai seama, ai decis că pentru a supravietui si a-i depăsi pe altii trebuie să te comporti în acelasi mod. Ai devenit prizonierul acestei hotărâri.

Dacă-ti păstrezi resentimentele fată de părinti sau fată de alti oameni, înseamnă că esti dominat de orgoliu. Fără îndoială, crezi că totul e nedrept si lipsit de sens. Dar, pretul pe care-l ai de plătit e foarte mare; fiindcă de fapt continui să provoci aceleasi situatii. Asta te costă foarte mult în ceea ce priveste relatiile tale, dragostea pe care o primesti, fericirea, sănătatea… Corpul si supraconstiinta ta îti vor trimite neîncetat semnale pentru că actionează împotriva legii dragostei. Atunci nu mai ai cum să te salvezi.

Singura solutie este IERTAREA. În primul rând, cere-ti tie iertare că ai judecat persoana în cauză. Apoi, iartă-i persoanei ceea ce-i reprosai; nu ti-ai dat seama cât de mult te iubea. Când crezi că ai iertat cu adevărat în inima ta, poti să te duci la persoana respectivă si să-i spui. Povesteste-i prin ce-ai trecut (fără a intra neapărat în amănunte): „Iartă-mă că nu mi-am dat seama cât mă iubeai. Mi se părea că esti mult prea… ” (mentionează ceea ce nu-ti plăcea la el/ea).

Dacă persoana respectivă nu mai trăieste, retrage-te într- un loc linistit si asează-te ca să te relaxezi. Relaxează-ti toată părtile corpului. Când te simti într-adevăr destins, imaginează-ti că esti într-o cameră împreună cu el sau ea. Vorbeste-i, spune-i ce simti si cere-i iertare. Chiar dacă nu-l poti percepe fizic, sufletul său este mereu acolo.

Orice resentiment fată de cineva te face prizonier si te leagă de celălalt, asa cum si celălalt va fi legat de tine în acelasi mod. Această legătură cere energie dintr-o parte si din cealaltă. Eliberându-te, îl vei elibera si pe celălalt. Îi dai energie si mai mult spatiu pentru propria evolutie si acelasi lucru e valabil si pentru tine. Îl ajuti să-si urmeze drumul, chiar dacă el nu mai trăieste.

Dacă te gândesti la el crezând că îi va fi milă de tine, tai legătura numai pe jumătate; dacă speri să-l auzi spunând „Bietul de tine, nu mi-am dat seama că te-am făcut să suferi atât de mult”, nu esti sincer cu inima ta. Vrei ca celălalt să-si asume responsabilitatea sentimentelor tale, când, de fapt, tu esti cel care hotărăste că celălalt nu te iubeste.

Examinează ceea ce trăiesti, ceea ce simti când vorbesti cu persoana în cauză. Te exprimi pentru a învăta să-l iubesti sau pentru a fi înteles? A te exprima înseamnă a manifesta ceea ce simti, ceea ce vine din tine. N-are nici o importantă dacă celălalt întelege sau nu, dacă este sau nu de acord cu tine. O faci pentru tine, pentru a te elibera, nu pentru celălalt, când eziti din teama de a nu răni, de a nu te face de râs, de a nu fi înteles, acesta e un semn că esti stăpânit de orgoliu. Si iată, tot tu esti cel ce se pedepseste. Vrei să te eliberezi sau nu?

Dacă esti copilul cel mai mare din familie, ai probabil mai multe legături cu părintii tăi decât ceilalti copii. Primul copil are întotdeauna cel mai putin spatiu vital pentru că părintii îl doresc perfect. Sunt, deci, mai exigenti fată de el. Dacă unul dintre părinti si-ar fi dorit mai curând un băiat decât o fată sau invers, acesta este un indiciu că el/ea nu s-a realizat ca bărbat/femeie: atunci te vei simti respins, dar nu pentru că el sau ea nu te iubeste, ci pentru că lui sau ei nu- i place propriul mod de viată.

Fă-ti curaj. Observă fiecare situatie si, treptat, vei ajunge să rupi toate legăturile.

O legătură des întâlnită este acea privitoare la atitudinea fată de bani. Poate că pentru părintii nostri banii aveau o prea mare importantă. Era necesar să-i „chivernisească”. Fericirea lor depindea numai de bunurile lor materiale. Banii erau sinonimi cu siguranta. Pentru a-ti asigura fericirea si tu trebuia să fii econom. Ei voiau să ai bani pentru că te doreau fericit. Aceasta era notiunea lor de dragoste. Dacă ai tendinta să pui toti banii deoparte sau, dimpotrivă, să cheltuiesti tot, probabil e o reactie fată de atitudinea pe care au avut-o părintii tăi.

Vezi, oricare ar fi situatia, întotdeauna există un mijloc de a vedea că, de fapt, părintii te iubeau. Potrivit legilor fundamentale ale naturii, este imposibil ca părintii să nu-i iubească pe copii, după cum e imposibil ca acestia din urmă să nu-i iubească pe părintii lor. Această dragoste le este foarte pretioasă. Părintii sunt prima alegere a sufletului tău, înainte de a veni pe lume. Sufletul tău stia deja ce vei învăta de la ei. Când vei reusi să rupi toate legăturile, când vei învăta să-ti iubesti părintii si să-i respecti, să te ierti si să-i ierti pe ei, va fi minunat. Te vei simti eliberat, de parcă vei fi pierdut o greutate mare pe care erai obligat s-o duci în spate. Te vei simti usor ca o pasăre gata să-si ia zborul către cer.

Dacă sentimentele tale s-au transformat deja în ură, trebuie să vezi foarte urgent ce e de făcut. Ura e tot ce poate fi mai distractiv pentru om. Ura îti dă tot atâta energie cât si dragostea, dar, în loc să vindece, ea distruge. Trăirea urii declansează boli foarte violente. Ura îsi distruge stăpânul. S-a demonstrat stiintific că, administrând suflul unui om cuprins de ură în corpul unui soarece, moartea din urmă este instantanee. Fiecare gând încărcat de ură e ca o înghititură de otravă. Legătura provocată de ură e foarte rezistentă, asa că eforturile tale trebuie să fie mari si sustinute.

Înainte de a trece la capitolul următor, ia o foaie de hârtie si scrie tot ce te-a nemultumit, de la nastere până la 7 ani, la părintii tăi sau la orice altă persoană care au exercitat vreo influentă asupra ta. Ia în considerare una din aceste atitudini, care reprezintă fiecare o legătură de tăiat, si urmează întregul procedeu descris: asumarea responsabilitătii, citirea dragostei în gesturi, exprimarea gândurilor fată de persoana respectivă.

Dacă ai prea putine amintiri până la vârsta de 7 ani, fă o listă cu cei ce s-au ocupat de educatia ta până la această vârstă si observă ce te-a nemultumit la ei în perioada adolescentei; vei regăsi aceleasi lucruri care te-au nemultumit înainte de a avea 7 ani.

E foarte important să faci acest exercitiu înainte de a trece mai departe, nu pentru mine, ci pentru tine.

Iată afirmatia pe care trebuie s-o repeti cât mai des posibil:

ÎI IERT PE TOTI CEI PE CARE I-AM JUDECAT SI MĂ ELIBEREZ DE TOATE LEGĂTURILE CARE MĂ ÎMPIEDICĂ SĂ TRĂIESC ÎN ARMONIE. IUBESC DIN CE ÎN CE MAI MULT CU INIMA MEA.

Dacă există o persoană pe care, în mod special, ti-e foarte greu s-o privesti cu dragoste, iată afirmatia care te va ajuta să-ti deschizi inima.

ÎL IERT ÎNTRU TOTUL PE ………………………… CU PRIVIRE LA …………………… (problema în cauză) SI NU-I DORESC DECÂT BINELE.

ÎN CONSECITĂ, MĂ IERT SI PE MINE PENTRU ACEEASI ATITUDINE (pentru că am devenit ceea ce am gândit.)

sursa: traducere adaptata listen to your body, your best friend on earth Lisa Bourbeau

By elenaghinea, May 16, 2019

elenaghinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine
hei, sunt Elena,
mama mi-a pus numele acesta fiindcă am venit că o rază de soare în viața ei. locuiesc pe pământ, n-am o locație anume, iubesc să merg desculță și să-mi culeg fructele pe care le mănânc. când eram mică construiam din bețe și pietre adăpost pentru micile vietăți. iubesc să mă cațăr prin pomi și să dansez în ploaie. cred în magia universului. copilaria mi-am petrecut-o la sat și ca atare am avut o alimentație tipic românească și “foarte sănătoasă” că doar mâncam tot ce oferea grădina și gospodăria bunicilor, lapte, oua, carne de pasare și preparate din brânză, de-asta și sănătatea mea era pe măsură, avem mulți paraziți intestinali și asimilarea calciului era una deficitara, dar asta am aflat-o când m-am apucat să studiez medicina și nutriția holistică, naturală omului. am trecut prin mai mult programe de detox de-a lungul timpului și mi-am vindecat hipotiroidia atunci când toți îmi spuneau că este imposibil. sunt pasionata de creșterea cu blândețe, alăptare și nașterea naturală. mă trezesc dimineața când toată lumea doarme pentru a mă antrena și a medita. am un băiețel născut și crescut natural și cât mai liber cu putință. pacienții cu care am colaborat și-au recâștigat viața și au învățat să-și mențină stilul de viața sănătos. tot ceea ce vreau este să ajut lumea din jurul meu, iar eu sunt schimbarea pe care vreau s-o văd în lume zi de zi. mă bucur să te inspir și să-ți ofer suport, și ajutor atunci când crezi că nu se mai poate. Health Coach & Holistic Nutritionist
Signature
Recent Comments

    Newsletter Signup

    Leave your email address and receive weekly updates.