Back to home
Blog, Parenting

Care sunt beneficiile purtării copilului? – babywearing-

Comoditatea este primul beneficiu care ne vine în minte. Poți să-ți vezi de activitățile zilnice având în același timp copilul cu tine. În plus, poți merge pe acolo pe unde cărucioarele nu au nicio șansă.

Alăptatul devine mai simplu. Când ai copilul atât de aproape de tine, poți observa din timp semnele de foame și îl poți alăpta chiar înainte ca el să înceapă să plângă.

Bebelușii purtați plâng mai puțin. Conform unui studiu, copiii purtați perioade prelungite de-a lungul zilei, au plâns peste zi cu 43% mai puțin decât restul bebelușilor, și cu 51% mai puțin în decursul serii.

Ajută la evitarea deformărilor coloanei și a craniului. Bebelușii ținuți timp îndelungat în scoici pot dezvolta diverse deformări ale spatelui și craniului, pe când un sistem de purtare potrivit ajută la evoluția normală a craniului, coloanei și mușchilor posturii. Bebelușul ținut aproape de părinte își reglează mai ușor funcțiile fiziologice (respirația, ritmul inimii, temperatura), pe baza ritmurilor purtătorului.

Acordă-ți timp pentru adaptare

Nimic din ceea ce este activitatea de a fi părinte nu este simplu și la îndemână, chiar dacă e natural. Ca exemplu e suficient să ne amintim de provocările alăptatului. Nici purtatul copilului în sistem nu vine simplu. Însă, după o perioadă de obișnuire, babywearing-ul poate deveni a doua natură a părintelui.

Există tei tipuri principale de sisteme de purtare

1. Sling-uri
Sling-ul este o pânză lungă purtată peste umăr și înfășurată în jurul torsului. Este ideal pentru bebeluși, căci se pot strecura cu ușurință în el. Și copiii mai mari pot sta așezați în sling dacă acesta este înfășurat pe șold. Sling-urile pot fi căptușite sau nu, cu inel de ajustare sau fără.

2. Wrap-uri
Un wrap este o pânză lungă care se înfășoară în jurul torsului și peste ambii umeri ai părintelui. Este o metodă de purtare foarte versatilă.

3. Sisteme ergonomice tip Soft structured carriers (SSC)
Este realizat din material căptușit și e mai structurat decât sistemele menționate anterior. Are un spațiu special unde este așezat copilul și două benzi pentru umeri, de asemenea poate avea catarame. Pentru că sunt ergonomice, sunt potrivite pentru purtarea copilului distanțe mai lungi.

Sunt sistemele de purtare sigure?

Da! Fiecare tip de sistem are instrucțiuni de folosire, dar menționăm și aici câteva ghidaje.

Copilul trebuie să aibă spațiu să respire

Nu trebuie să dai la o parte țesătura pentru a-i vedea fața. Barba nu trebuie să-i atingă pieptul, ci trebuie să fie ridicată. Bebelușul nu ar trebui să-ți apese cu fața pe piept, în acest caz trebuie s-i întorci capul în așa fel încât urechea lui să fie pe pieptul tău.

Copilul trebuie să fie într-o poziție verticală (mai puțin atunci când este alăptat)

Exersează în spații sigure. Când încerci un sistem nou, exersează deasupra unei suprafețe moi, de exemplu canapeaua și la o distanță mică față de posibila suprafață de aterizare, pentru a evita accidentele, până te simți confortabil cu sistemul și copilul în sistem.
Verifică periodic sistemul să nu fie defectat sau rupt.

Copilul trebuie așezat corect:

Genunchii trebuie să fie mai sus decât fundulețul, iar picioarele depărtate astfel încât coloana și șoldurile să fie susținute de sistemul de purtare, pentru o dezvoltare adecvată. Bebelușii pot fi purtați și în poziție de legănare, dar fața în continuare trebuie să le fie descoperită și vizibilă. Sistemele în care copilul e lipit cu spatele de purtător iar picioarele îi atârnă trebuie evitate pentru că nu susțin adecvat copilul și pot duce la diplazii de șold.

Asa DA!   Fundul bbelui sta ca-ntrun hamac, relaxat                            

 

Asa NU! Nici tie nu ti-ar placea daca cineva te-ar ridica-n sus de                                                                                                                                                      chiloti! 

De când pot începe să-mi port bebelușul?

Chiar imediat după naștere. Sling-urile și wrap-urile sunt ideale pentru nou-născuți (verifică eticheta sau întreabă producătorul care sunt intervalele de kilograme potrivite pentru aceste sisteme de purtare).

Până când pot purta copilul?
Atât timp cât ambii(copil/părinte) vă doriți, dacă folosești sisteme potrivite vârstei. Cele mai multe port-bebe-uri se limitează la 20 de kilograme.

Cum știu care sistem de purtare este potrivit pentru mine?
Multe magazine care vând sisteme de purtare au serviciul de închirieri, acesta îți permite să testezi mai multe modele și să-l alegi pe cel optim pentru tine.

Criterii pentru alegerea modelului de babywearing potrivit :
• să fie confortabil și pentru mine și pentru bebeluș;
• să susțină corect coloana și șoldurile bebelușului;
• să mă descurc să pun copilul singură în sistem;
• să fie comod, să-l alăptez direct din por-bebe;
• să încapă suficient timp în el;
• să îl pot folosi încă de la naștere sau să fie pentru copii mai mari;
• să ajute la contactul piele pe piele.

Noi purtam cu “praf de somn” sistemul toddler de la www.iamacutine.com pe care-l recomand cu iubire, iar consultantul Anca Valeria va fii bucuroasa să te ajute in alegerea sistemului perfect pentru nevoile voastre.

Va recomand și grupurile de Facebook – babywearing group bucuresti, acolo primiți ajutor în mod gratuit din partea consultanților în domeniu și-a mamelor pasionate de purtat sănătos

  Purtați-vă copiii! Purtați-i cu drag, cu responsabilitate și cu entuziasm! Purtați-i cât mai de timpuriu! Purtați-i și bucurați-vă de fiecare somn liniștit la piept, de fiecare respirație, de fiecare sărut pe creștet, de fiecare clipă în care mai acceptă să se cuibărească lângă inima voastră!

By elenaghinea, May 26, 2019

elenaghinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine
hei, sunt Elena,
mama mi-a pus numele acesta fiindcă am venit că o rază de soare în viața ei. locuiesc pe pământ, n-am o locație anume, iubesc să merg desculță și să-mi culeg fructele pe care le mănânc. când eram mică construiam din bețe și pietre adăpost pentru micile vietăți. iubesc să mă cațăr prin pomi și să dansez în ploaie. cred în magia universului. copilaria mi-am petrecut-o la sat și ca atare am avut o alimentație tipic românească și “foarte sănătoasă” că doar mâncam tot ce oferea grădina și gospodăria bunicilor, lapte, oua, carne de pasare și preparate din brânză, de-asta și sănătatea mea era pe măsură, avem mulți paraziți intestinali și asimilarea calciului era una deficitara, dar asta am aflat-o când m-am apucat să studiez medicina și nutriția holistică, naturală omului. am trecut prin mai mult programe de detox de-a lungul timpului și mi-am vindecat hipotiroidia atunci când toți îmi spuneau că este imposibil. sunt pasionata de creșterea cu blândețe, alăptare și nașterea naturală. mă trezesc dimineața când toată lumea doarme pentru a mă antrena și a medita. am un băiețel născut și crescut natural și cât mai liber cu putință. pacienții cu care am colaborat și-au recâștigat viața și au învățat să-și mențină stilul de viața sănătos. tot ceea ce vreau este să ajut lumea din jurul meu, iar eu sunt schimbarea pe care vreau s-o văd în lume zi de zi. mă bucur să te inspir și să-ți ofer suport, și ajutor atunci când crezi că nu se mai poate. Health Coach & Holistic Nutritionist
Signature
Recent Comments

    Newsletter Signup

    Leave your email address and receive weekly updates.