Back to home
Blog, Schimba-ti viata in 3 saptamani

Îți hrănești corpul fizic așa cum îți trăiești viață

Corpul tău este cea mai extraordinară masinărie care există pe pământ. Nimeni n-a reusit până acum să conceapă sau să construiască o replică a acestei minunătii. S-a demonstrat că, dacă s-ar încerca construirea unui calculator care să aibă aceleasi functii cu creierul uman, acesta ar atinge dimensiunile pământului. Până în prezent, omul foloseste cam 5 – 10% din capacitatea creierului său, o parte infimă a corpului său fizic.

Încă de la nastere, corpul stie ce să facă. Nu e nevoie să fie învătat să doarmă, să-i fie sete sau foame, frig sau cald, să plângă, să râdă, să se miste, să transpire, să caste, să înghită, să digere, să elimine, să sângereze, să se cicatrizeze etc. Instinctiv, el stie deja totul. Îsi cunoaste si adevăratele necesităti: somn, hrană, elemente nutritive. Dar noi, pur si simplu, neglijăm faptul că trebuie să avem încredere în el.

Mama are încredere în copilul abia născut. Asteaptă să-i lapte, stie de ce plânge, îi veghează somnul. Totusi, odată ce aparitia primilor dinti, ea decide că el trebuie să ia cel putin trei mese pe zi.

Astfel, după câteva luni de viată, nu-i mai permite copilului să se încreadă în corpul său. Totusi, el îsi cunoaste principalele nevoi. Copilul acumulează tot ce îl învată oamenii. Învată să-si hrănească trupul în conformitate cu aceea ce decid părintii. Neacordându-i încredere, acestia îl împiedică să descopere ce are nevoie cu adevărat.

Când devine adult, acest copil nu mai stie să recunoască adevăratele necesităti ale corpului său.

De aceea este interesant să constatăm acum că felul în care ne hrănim corespunde modului nostru de viată.

Tu cum te hrănesti? În mod obisnuit – mic dejun, prânz si cină, luate la ore fixe? Mănânci fără să-ti pui prea multe întrebări, fiind convins că asa trebuie să fie? Înseamnă că astfel te comporti si în viată. În multe situatii, nu esti tu cel care conduce. Multe lucruri le faci crezând că trebuie să procedezi astfel. Nu stii de ce: pur si simplu presupui că asa trebuie să fie.

Din obisnuintă, repetăm aceleasi gesturi.

Esti o persoană care acordă multă importantă principiilor si traditiilor? Dacă răspunsul e da, verifică-ti modul de a te hrăni. Probabil că mănânci mereu la aceleasi ore. Mănânci din principiu, stiind că trebuie să mănânci. Ti-e teamă să nu-ti fie foame. Dacă într-o seară trebuie să pleci undeva si mănânci bine înainte de teamă să nu ti se facă foame mai târziu, înseamnă că si în viată te comporti la fel. Faci ceva de teamă să nu… Actionează fiindcă ti-e teamă de ce vor spune sau vor crede ceilalti. Nu esti tu însuti. Ca si în cazul alimentatiei, decizi dinainte ce ar trebui să faci.

Corpului tău stie foarte bine când îi este foame. Poate rămâne săptămâni întregi fără hrană si tu să nu te îmbolnăvesti. Dacă ti-e foame si nu poti mânca în momentul respectiv, vorbeste trupului tău astfel: „Asteaptă, n-o să dureze mult. O să-ti dau să mănânci putin mai târziu.” De asemenea, să nu te îngrijoreze faptul că ai putea mânca prea mult. Când trupul tău primeste ceea ce are nevoie, la momentul potrivit, stie când să se oprească.

Dacă descoperi că esti o persoană cu multe tabieturi în ce priveste alimentatia, vei descoperi de asemenea că întrebările de genul „Ce-o să se creadă?”, „Ce-o să se spună?”, „Ce vor face?” au mare importantă pentru tine. Atunci, în loc să gândesti, să te comporti, să te îmbraci potrivit felului tău de a fi, chiar dacă acesta nu corespunde unui stil „obisnuit”, te temi de reactia celorlalti si nu mai esti tu însuti. Toate aceste mici detalii creează în tine o insatisfactie… căreia nu trebuie să-i mai cauti motivul! Învată să-ti cunosti propriile necesităti.

Faptul că te hrănesti din obisnuintă îti va demonstra si că notiunile de „bine si rău” au o mare influentă asupra ta. Probabil că esti prea categoric. Hotărăsti că ceva este bine sau rău, când de fapt, în viată, nu există bine sau rău absolut. Ce e bine pentru cineva poate fi rău pentru altul. De aceea te sfătuiesc să folosesti cuvântul „benefic” în loc de „bine”. Observă ceea ce este sau benefic pentru tine. Ceilalti îsi au propria lor viată. Vor învăta prin ei însisi. Chiar dacă felul lor de a fi sau de a actiona corespunde notiunilor tale de „rău”, poate că lor acest fel de a fi le permite să descopere ceva fantastic.

Poti să te hrănesti si să actionezi din obisnuintă. Aceasta tine de dimensiunea mentală. Dar, observând felul în care te hrănesti, poti descoperi că te situezi mai curând în dimensiunea emotională.

Când erai mic, deseori mâncai si beai din cauza tulburărilor emotionale, hrana fiind în aceste cazuri compensatoare. Observă atitudinea ta de astăzi… Când un copil se loveste, i se dă o bomboană sau o prăjitură pentru a-l consola. Când are nevoie de atentie, i se dă ceva de mâncat. Dacă e prost dispus, supărat sau se ceartă cu un prieten, încercăm să-l manipulăm dându-i ceva de mâncare, spunându-i: „Dacă esti cuminte, o să te duc la cofetărie sau o să-ti dau înghetată.” Alteori îl pedepsim, luându-i desertul sau chiar nedându-i să mănânce. Cele mai multe mame fac asa si aceste obiceiuri capătă o mare importantă în viata copilului si, în consecintă, în viata lor de adulti. Ce te-a impresionat de la 0 la 7 ani are un mare efect asupra dimensiunii tale mentale, psihice si emotionale din viata ta de azi. Reactiile tale de ieri (0-7 ani) sunt indicii care te ajută să descoperi originea modului tău de a te comporta astăzi.

Ce faci în prezent? Bei sau mănânci din cauza agitatiei, pentru a trece timpul, pentru a te consola sau recompensa? În acest caz, lasi dimensiunea emotională să- ti controleze viata, desi tu ar trebui să-i fii singurul stăpân. Într-unul din capitolele următoare, îti voi explica în ce fel poti reusi să-ti stăpânesti emotiile.

Dacă mănânci sau bei fiindcă ti-e poftă, asupra ta actionează în principal dimensiunea fizică. Ce înseamnă a mânca din poftă? Înseamnă că doresti ceva pentru a-ti satisface simturile. De exemplu: mergi pe stradă si nu ti-e foame deloc. Dar, trecând prin fata unei cofetării, vezi o multime de cornete de înghetată apetisante. Neputând rezista, te hotărăsti să cumperi unul, desi cu câteva minute mai devreme nici nu te gândeai la asa ceva. Când unul din simturi te îndeamnă să mănânci sau să bei ceva la care nu te-ai fi gândit înainte să-l vezi, să-l simti, să auzi vorbindu-se despre el, să-l gusti sau să-l atingi, atunci simturile tale preiau conducerea. Alt exemplu: intri la cinema după un prânz copios, simtindu-te sătul. Dar mirosul de floricele de porumb îti excită simturile si te duci imediat să cumperi. Iată ce înseamnă a mânca din poftă.

Dimpotrivă, dacă esti la serviciu la ora 11 dimineata si simti că ai chef de un pateu sau o prăjitură, nu e vorba de poftă. Nu simturile tale au făcut să se nască în tine dorinta de a mânca. Ai dorit prăjitura înainte să o vezi, să-i simti mirosul sau să auzi vorbindu-se despre ea. Te-ai gândit la ea mai înainte ce simturile tale să te îndemne dintr-o dată la asta. Totusi, e bine să verifici dacă într-adevăr ti-e foame si, dacă răspunsul e nu, probabil că pofta de o prăjitură a fost provocată de o emotie.

Sunt o multime de lucruri pe care le poti face din poftă. Poti să mergi la cumpărături, poti să dormi sau să faci dragoste din poftă. Studiază-te putin pe tine însuti. Care sunt lucrurile pe care le faci din poftă? Ti-e greu să-ti stăpânesti simturile? În acest caz, dimensiunea ta fizică nu e sub control, nu e în armonie.

Când îti dai seama că de multe ori faci ce te îndeamnă simturile, înseamnă că supraconstiinta îti trimite un mesaj pentru a-ti spune că unul sau mai multe din simturile tale nu sunt satisfăcute din punct de vedere psihologic. Poate fi vorba despre văz, auz, miros, gust sau pipăit.

Văzul: esti afectat de ceea ce vezi la un moment dat. corpul tău îti spune: „Ce te deranjează în ceea ce vezi nu e treaba ta”, sau „Fă ceva în legătură cu asta, nu te mai lăsa afectat.”

Auzul: esti afecta de ceea ce auzi, acasă sau în altă parte. E timpul să te ocupi de asta.

Mirosul: există ceva sau cineva pe care nu îl poti mirosi? Vecina, seful sau mobila din sufragerie?

Pipăitul: esti satisfăcut de viata ta afectivă? Dacă nu primesti destulă afectiune, cine a uitat să semene? Dacă vrei să culegi, trebuie să semeni! Sunt multe semne simple de afectiune pe care poti să le dai: o privire, o floare, un cuvânt de dragoste, un gest afectuos. Poti să-ti dăruiesti tie însuti afectiuni din belsug, nu uita! Începe prin a o semăna în jurul tău si o vei primi si tu în schimb.

Gustul: dacă mănânci de poftă, pentru a-ti satisface gustul, viata ta sexuală e nesatisfăcătoare. Tie îti revine sarcina să faci schimbările necesare.

De fiecare dată când unul din simturile tale nu e satisfăcut si la mijloc sunt probleme ce te privesc pe tine, treci la actiune. Dacă e vorba de altceva, pe care vrei să-l schimbi pentru a fi tu însuti fericit, trupul tău îti spune să te ocupi de treburile tale si să-l lasi pe celălalt să-si ducă viata cum crede de cuviintă. E foarte periculos ca fericire ta să depindă de altcineva”

Oricare ar fi dimensiunea care te influentează mai mult (fizică, emotională, mentală), trebuie s-o stăpânesti. Dacă e vorba de dimensiunea mentală, încearcă să te observi mai îndeaproape. Fără îndoială, faci multe lucruri din obisnuintă. Prin urmare, e foarte important să te opresti înainte de a vorbi sau actiona si să te întrebi: „Oare asta e ceea ce vreau cu adevărat? Asta mă va face fericit? Am într-adevăr nevoie de acest lucru?” Fă-ti timp pentru a-ti pune întrebări.

Dacă e vorba de dimensiunea emotională, învată să-ti exprimi emotiile.

Dacă e implicată dimensiunea fizică, opreste-te si întreabă- te: „care din simturile mele nu sunt satisfăcute?”. Trece-le pe toate în revistă, unul câte unul, si încearcă să-ti dai seama ce nu merge. Poate fi în legătură cu ceea ce vezi, ce auzi, ce simti, cu viata ta afectivă sau sexuală. Caută în tine însuti si vei afla răspunsul.

Vei descoperi multe lucruri despre tine urmând această metodă. Vei vedea că te plimbi de la o dimensiune la alta, dar întotdeauna una din ele e mai putin armonioasă, are unele deficiente.

Eventual, vei constata că impulsurile tale alimentare sunt provocate de foame. Din acel moment, vei stii că în interiorul tău s-au produs unele transformări. Pe măsură ce- ti schimbi modul de a gândi, ti se vor schimba si gusturile în ce priveste alimentatia.

Corpul tău este atât de desăvârsit încât îti cunoaste foarte bine nevoile si stie în ce moment trebuie să le manifeste. Corpul este compus din 6 elemente esentiale: apă, proteine, vitamine, glucide (zahăr si hidrati de carbon), lipide (grăsimi esentiale) si minerale. De fiecare dată când unul sau mai multe din aceste elemente este deficitar, corpul trimite un mesaj către creier. Atunci acesta îti dă dorinta de a mânca ceva care corespunde elementelor care lipsesc.

N-ai nici o hotărâre de luat în ceea ce priveste corpul tău. Lui îi revine responsabilitatea de a avertiza creierul asupra necesitătilor tale. O persoană care tine regim îi dictează trupului ce să mănânce si când să o facă. Aceasta actionează împotriva legilor naturii. Urmând un regim, îi transmiti corpului un mesaj de genul: „Începând de astăzi, eu hotărăsc ceea ce ai nevoie, la ora convenită si cu frecventa hotărâtă.” E mult mai simplu să ai încredere în acest bun prieten al tău!

Corpul tău poate să asimileze calciul sau să elimine o parte din el. De asemenea, poate să aibă dificultăti în a elimina colesterolul. Acestea sunt numai două exemple prin care îti demonstrează că nu esti constient de toate functiile corpului. Nu ai atins încă un nivel de constiintă suficient de ridicat pentru a realiza ce se întâmplă în interiorul tău. Nu trebuie să-i dai trupului indicatii în ceea ce priveste digestia. Nu e nevoie să-i spui să coboare mâncarea prin stomac, până în intestine, sau să faci să functioneze ficatul, apoi pancreasul… Această sarcină îi revine supraconstiintei tale. Ea veghează asupra digestiei, asimilării si dezasimilării.

Singura ta responsabilitate este aceea de a-ti ajuta corpul prin tot ce poti face în mod constient. Esti singurul care răspunde de el. pe măsură ce nivelul tău de constiintă va creste, îti va fi mult mai usor să recunosti mesajele si să actionezi în consecintă. Fă-ti treaba ta si corpul o va face pe a lui. Astfel, energia va fi egal distribuită. Vei trăi în armonie si asta te va mentine sănătos.

Multi oameni folosesc în alimentatia zilnică anumite elemente pe care corpul nu le recunoaste printre elementele nutritive de care are nevoie. Acestea sunt numite otrăvurile corpului, fiindcă scot afară energia din corp în loc să o producă. Dintre aceste otrăvuri fac parte alcoolul, zahărul alb (si tot ce e rafinat, ca făina albă, orezul alb, pâinea albă), cafeina, sarea, tutunul, grăsimile neesentiale si toate produsele chimice, ca medicamentele si substantele folosite pentru conservarea sau colorarea alimentelor. 

O masă compusă din friptură, cartofi prăjiti, sare si castraveciori murati dă foarte mult de lucru corpului. Digestia se face greu fiindcă nu i-ai dat decât „otrăvuri”. Dacă îl faci să asimileze băuturi, sucuri dulci, alimente ce contin zahăr si multe produse chimice, asta reprezintă un semnal că există ceva în tine care te nemultumeste. E o lipsă de respect fată de trupul tău să-i dai atât de lucru. Asa că să nu te miri dacă se va revolta în loc să răspundă cererilor tale. Chiar si el e în stare să se supere: „Ce faci tu din mine? De ce eu trebuie să fac mereu ceva pentru mine?”. Dimpotrivă, dacă devii constient de ceea ce stă în puterile tale să faci, poti să-ti ajuti corpul si să te ajuti astfel pe tine însuti.

Dacă mănânci prea multe dulciuri, înseamnă că din viata ta lipseste desfătarea. Nu-ti permiti unele lucruri care ti-ar face plăcere. Dacă mănânci prea sărat, esti o persoană pusă pe ceartă. Dacă preferi alimentele puternic condimentate, viata ta nu e destul de „picantă”. Prea multă cafea – în viata ta lipseste un stimulent.

Înainte de a trece mai departe, te sfătuiesc să astepti o săptămână. Reciteste cu atentie întregul capitol si observă tot ce mănânci si bei în acest timp. Întrebă-te în fiecare zi, înainte de a mânca, dacă ti-e într-adevăr foame si dacă mănânci ceea ce ai nevoie. La sfârsitul zilei, notează totul, mentionând dacă ai actionat din foame, emotie, obisnuintă sau poftă. Nu trebuie să-ti impui un regim, e de-ajuns să observi. Acesta îti va permite să vezi ce anume îti domină viata, cu care parte din tine – trebuie să lucrezi mai mult. Este un mijloc de a te cunoaste mai bine.

Repeta:

SUNT TOT MAI CONSTIENT DE FELUL ÎN CARE MĂ HRĂNESC SI ASTEPT CA TRUPUL MEU SĂ-MI ÎMPĂRTĂSEASCĂ NEVOILE SALE ÎN MOMENTUL ÎN CARE ÎI ESTE FOAME.

sursa: traducere adaptata listen to your body, your best friend on earth Lisa Bourbeau

By elenaghinea, May 16, 2019

elenaghinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine
hei, sunt Elena,
mama mi-a pus numele acesta fiindcă am venit că o rază de soare în viața ei. locuiesc pe pământ, n-am o locație anume, iubesc să merg desculță și să-mi culeg fructele pe care le mănânc. când eram mică construiam din bețe și pietre adăpost pentru micile vietăți. iubesc să mă cațăr prin pomi și să dansez în ploaie. cred în magia universului. copilaria mi-am petrecut-o la sat și ca atare am avut o alimentație tipic românească și “foarte sănătoasă” că doar mâncam tot ce oferea grădina și gospodăria bunicilor, lapte, oua, carne de pasare și preparate din brânză, de-asta și sănătatea mea era pe măsură, avem mulți paraziți intestinali și asimilarea calciului era una deficitara, dar asta am aflat-o când m-am apucat să studiez medicina și nutriția holistică, naturală omului. am trecut prin mai mult programe de detox de-a lungul timpului și mi-am vindecat hipotiroidia atunci când toți îmi spuneau că este imposibil. sunt pasionata de creșterea cu blândețe, alăptare și nașterea naturală. mă trezesc dimineața când toată lumea doarme pentru a mă antrena și a medita. am un băiețel născut și crescut natural și cât mai liber cu putință. pacienții cu care am colaborat și-au recâștigat viața și au învățat să-și mențină stilul de viața sănătos. tot ceea ce vreau este să ajut lumea din jurul meu, iar eu sunt schimbarea pe care vreau s-o văd în lume zi de zi. mă bucur să te inspir și să-ți ofer suport, și ajutor atunci când crezi că nu se mai poate. Health Coach & Holistic Nutritionist
Signature
Recent Comments

    Newsletter Signup

    Leave your email address and receive weekly updates.