Societatea in care traim este una plina de teama si care a renuntat la multe dintre obiceiurile pe care vechile generatii le considerau normale, mai ales joaca neorganizata si nesupravegheata, care, pentru o mama din ziua de azi, este greu de imaginat. Si, cu toate acestea, copiii care au mai mult timp de joaca, sunt mai implicati in activitati spontane, isi aleg singuri cartile pe care sa le citeasca si petrec mai mult timp in natura, s-a dovedit ca au o functie executiva mai bine dezvoltata.
In plus, studii recente arata ca nu numai natura poate avea acest efect, dar si joaca libera are un impact important asupra sanatatii – datorita efectului de “functie executiva”, cum o numesc pedagogii.
Dupa parerea Jessicai Lahey, pedagog, orator si autoarea cartii “The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed”): “Joaca libera, neorganizata este una dintre cele mai valoroase oportunitati educationale pe care le putem oferi copiilor nostri.”
In 2015, Peter Grey, profesor de psihologie la Colegiul Boston, care studiaza beneficiile pe care joaca libera le are pentru dezvoltarea umana, a declarat:
“Joaca libera este felul in care natura ii invata pe copii ca nu sunt neajutorati. Prin joaca, departe de adulti, copiii detin controlul si pot invata sa-l aprecieze. In joaca libera, copiii invata sa-si ia propriile decizii, sa-si rezolve propriile probleme, sa creeze reguli si sa le respecte si sa-i trateze pe ceilalti ca egali, nu ca subordonati supusi sau razvratiti.”
Care este solutia?
Este momentul sa le dam copiilor libertatea de a gandi si sa-i lasam sa simta gustul nonconformismului. Modul in care privesc ei lucrurile si preferintele pe care le au ne demonstreaza ca ceea ce “gandesc” cei mici nu este intotdeauna ceea ce parintii lor “cred ca gandesc”. Copiii au nevoie sa se faca auziti. Parintii isi subestimeaza deseori influenta, insa au si tendinta de a nu tine cont de sentimentele copiilor in momentele de stres emotional, ceea ce, deseori, se intampla din cauza faptului ca sunt obligati sa respecte prea multe reguli, sa analizeze prea mult etc.
Factorii de decizie si analistii ii invinovatesc pe parinti pentru problemele de comportament ale tinerilor, insa o educatie parentala flexibila este mult mai eficienta decat o abordare unica care sa fie aplicata in toate cazurile.
Copiii nu sunt roboti – ei sunt unici. Daca vrem sa evolueze, trebuie sa-i lasam sa fie copii, asa cum numai ei stiu sa o faca.
Contactul cu natura mareste creativitatea, imbunatateste calitatile cognitive, reduce rata obezitatii si multe altele.
Traducere adaptata: https://wakeup-world.com/2016/12/04/how-unstructured-play-and-time-in-nature-benefit-a-childs-development/