Back to home
Blog, Parenting

Joaca este începutul cunoașterii


Societatea in care traim este una plina de teama si care a renuntat la multe dintre obiceiurile pe care vechile generatii le considerau normale, mai ales joaca neorganizata si nesupravegheata, care, pentru o mama din ziua de azi, este greu de imaginat. Si, cu toate acestea, copiii care au mai mult timp de joaca, sunt mai implicati in activitati spontane, isi aleg singuri cartile pe care sa le citeasca si petrec mai mult timp in natura, s-a dovedit ca au o functie executiva mai bine dezvoltata.

In plus, studii recente arata ca nu numai natura poate avea acest efect, dar si joaca libera are un impact important asupra sanatatii – datorita efectului de “functie executiva”, cum o numesc pedagogii.

Dupa parerea Jessicai Lahey, pedagog, orator si autoarea cartii “The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed”): “Joaca libera, neorganizata este una dintre cele mai valoroase oportunitati educationale pe care le putem oferi copiilor nostri.”

In 2015, Peter Grey, profesor de psihologie la Colegiul Boston, care studiaza beneficiile pe care joaca libera le are pentru dezvoltarea umana, a declarat:

“Joaca libera este felul in care natura ii invata pe copii ca nu sunt neajutorati. Prin joaca, departe de adulti, copiii detin controlul si pot invata sa-l aprecieze. In joaca libera, copiii invata sa-si ia propriile decizii, sa-si rezolve propriile probleme, sa creeze reguli si sa le respecte si sa-i trateze pe ceilalti ca egali, nu ca subordonati supusi sau razvratiti.”

Care este solutia?

Este momentul sa le dam copiilor libertatea de a gandi si sa-i lasam sa simta gustul nonconformismului. Modul in care privesc ei lucrurile si preferintele pe care le au ne demonstreaza ca ceea ce “gandesc” cei mici nu este intotdeauna ceea ce parintii lor “cred ca gandesc”. Copiii au nevoie sa se faca auziti. Parintii isi subestimeaza deseori influenta, insa au si tendinta de a nu tine cont de sentimentele copiilor in momentele de stres emotional, ceea ce, deseori, se intampla din cauza faptului ca sunt obligati sa respecte prea multe reguli, sa analizeze prea mult etc.

Factorii de decizie si analistii ii invinovatesc pe parinti pentru problemele de comportament ale tinerilor, insa o educatie parentala flexibila este mult mai eficienta decat o abordare unica care sa fie aplicata in toate cazurile. 

Copiii nu sunt roboti – ei sunt unici. Daca vrem sa evolueze, trebuie sa-i lasam sa fie copii, asa cum numai ei stiu sa o faca.

Contactul cu natura mareste creativitatea, imbunatateste calitatile cognitive, reduce rata obezitatii si multe altele.

Traducere adaptata: https://wakeup-world.com/2016/12/04/how-unstructured-play-and-time-in-nature-benefit-a-childs-development/

By elenaghinea, May 27, 2019

elenaghinea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine
hei, sunt Elena,
mama mi-a pus numele acesta fiindcă am venit că o rază de soare în viața ei. locuiesc pe pământ, n-am o locație anume, iubesc să merg desculță și să-mi culeg fructele pe care le mănânc. când eram mică construiam din bețe și pietre adăpost pentru micile vietăți. iubesc să mă cațăr prin pomi și să dansez în ploaie. cred în magia universului. copilaria mi-am petrecut-o la sat și ca atare am avut o alimentație tipic românească și “foarte sănătoasă” că doar mâncam tot ce oferea grădina și gospodăria bunicilor, lapte, oua, carne de pasare și preparate din brânză, de-asta și sănătatea mea era pe măsură, avem mulți paraziți intestinali și asimilarea calciului era una deficitara, dar asta am aflat-o când m-am apucat să studiez medicina și nutriția holistică, naturală omului. am trecut prin mai mult programe de detox de-a lungul timpului și mi-am vindecat hipotiroidia atunci când toți îmi spuneau că este imposibil. sunt pasionata de creșterea cu blândețe, alăptare și nașterea naturală. mă trezesc dimineața când toată lumea doarme pentru a mă antrena și a medita. am un băiețel născut și crescut natural și cât mai liber cu putință. pacienții cu care am colaborat și-au recâștigat viața și au învățat să-și mențină stilul de viața sănătos. tot ceea ce vreau este să ajut lumea din jurul meu, iar eu sunt schimbarea pe care vreau s-o văd în lume zi de zi. mă bucur să te inspir și să-ți ofer suport, și ajutor atunci când crezi că nu se mai poate. Health Coach & Holistic Nutritionist
Signature
Recent Comments

    Newsletter Signup

    Leave your email address and receive weekly updates.